График на денот: Светскиот пазар за извоз на вино

График на денот: Светскиот пазар за извоз на вино

Уште на крајот од 2017-та година стана јасно дека винската индустрија доживува лоша година поради климата. Податоците за европското производство се значително пониски, што укажува на тоа дека глобалниот извозен пазар може да доживее турбуленции, коментира „HowMuch.net“, кој создава визуелизација на моменталната ситуација на пазарот. Податоците се засновани на информации за извозот на вино во 2016-та година од интернет страната „World’s Top Exports“, место кое ја надгледува вредноста на стоките разменети меѓу земјите. Визуелизацијата ја…

Повеќе...

Саем за вино во Солун – Вино не се меша со политика

Саем за вино во Солун – Вино не се меша со политика

Стилијанос Вулгарис, консултант за вино и сопственик на компанија која дистрибуира француски вина, ни појасни меѓу другото за најстарото француско вино што се продава на Балканот. Во следните месеци ќе го презентира и во Македонија.

Повеќе...

Дополнителни субвенции за лозарството

Дополнителни субвенции за лозарството

Земјоделците ќе добијат дополнителни два денари субвенција за килограм винско грозје. Право на користење на овие пари ќе имаат земјоделците со лозови насади, и остварено и предадено производство во регистрирани винарници.

Повеќе...

Туризмот во Вардарскиот регион ќе се развива со помош на Француските искуства

Туризмот во Вардарскиот регион ќе се развива со помош на Француските искуства

Туризмот во Вардарскиот регион ќе се развива со примена на француски искуства.
Проектите што допрва ќе се реализираат се доказ за успешната соработка што Вардарскиот регион ја има со регионот Алзас од Франција во изминатите години.

Повеќе...

Над 350 видови вино на „Винодонија 2017“

Над 350 видови вино на „Винодонија 2017“

Преку 350 видови вино од 40 македонски и винарии од регионот, Италија, Франција, ќе може да се дегустираат на вториот Скопски вински салон – „Винодонија 2017“ што ќе се одржува на 1-ви и 2-ри декември во хотелот „Мериот“.

Повеќе...

Дополнителни субвенции за лозарството

Дополнителни субвенции за лозарството

По 40.000 денари за хектар ќе добиваат оние производители со површина од 2 декари до 5 хектари. 24.000 денари за лозјата до 30 хектари, и 12.000 денари за површина до 50 хектари. За повеќе од 50 хектари субвенцијата изнесува 4.000 денари.

Повеќе...

Како да препознаете дека виното е расипано?

Како да препознаете дека виното е расипано?

Една од причините за расипување на виното е напукнување на тапата. Доколку постои пукнатина на неа, голема е веројатноста дека во шишето ќе навлезе вишок на кислород кој ќе предизвика оксидација на виното.

Повеќе...

Црвено вино за релаксација

Црвено вино за релаксација

Според интернационалното истражување, жестоките пијалоци предизвикуваат чувство на самодоверба и страст, но од друга страна, тие често знаат да предизвикаат и гнев, како и солзи. Црвеното вино, пак, е поврзано со релаксирање, но исто така предизвикува умор.

Повеќе...

Лук, натопен во црвено вино – хербален лек

Лук, натопен во црвено вино – хербален лек

Добиената смеса може да спречи многу болести, ја прочистува крвта, го зајакнува имунолошкиот систем, го отстранува лошиот холестерол, го подобрува кардиоваскуларниот систем, го отстранува вишокот сол во организмот, ја зголемува издржливоста, дава енергија и се бори со инфекциите.

Повеќе...

Зошто ензимите се важни за квалитетот на виното

Зошто ензимите се важни за квалитетот на виното

Ензимите од грозје се сепак неактивни во услови на pH и SO2 поврзани со производство на вино. Габичните пектинази се отпорни на овие услови за производство на вино. Методите кои се користат за производство на вински ензими за употреба во ЕУ се регулирани од страна на Меѓународна агенција за вино (ОИВ).

Повеќе...

Вино во комбинација со различни видови на храна

Вино во комбинација со различни видови на храна

Кога станува збор за слатки јадења или десерти вистинскиот избор се полуслатките, слатките вина или ликерските вина. Денеска кога чоколадата е многу актуелна, десертите на база на чоколадо совршено одат со потешко црно вино.

Повеќе...

Бербата 2017 оценета со одличен квалитет на младото вино на „Тиквеш“

Бербата 2017 оценета со одличен квалитет на младото вино на „Тиквеш“

Првите впечатоци од младите вина кај посетителите на годинешниот Фестивал на младо вино се дека тие и годинава се со висок квалитет. Ваквите првични оценки се поклопуваат со прогнозите на енолозите на „Тиквеш“ дека новите вина имаат потенцијал да освојат многу нови медали и високи оценки на реномирани светски вински натпревари.

Повеќе...

Предавање за производство на вино во домашни услови

Предавање за производство на вино во домашни услови

Со предавањето беше означен стартот на манифестацијата „младо вино“ која годинава ќе се реализира четврти пат и во чии рамки денеска ќе се одржи дегустација и оценување на вина од домашни производители, додека утре е доделувањето на наградите за најдобрите.

Повеќе...

Винска едукација – како се послужува вино

Винска едукација – како се послужува вино

Соодветната температура на служење на виното несомнено ќе го подобри неговиот вкус и мирис. Претерано изладеното вино ги губи своите ароми и вкус, а недоволно оладеното вино е непријатно за пиење, пред сè поради прекумерното испарување на алкохолот кој ги покрива сите мириси и ги менува карактеристиките на виното.

Повеќе...

Вино и здравје

Вино и здравје

Виното содржи повеќе од 1.000 состојки, од кои повеќето се докажано корисни за нашиот организам. Полезното дејство на антиоксидансите, витамините и минералите содржани во квалитетните вина е повеќекратно. Умерената консумација на вино превенира кардиоваскуларни заболувања, го намалува нивото на вкупен холестерол, ги подобрува когнитивните способности, го зголемува имунитетот и отпорноста на организмот од болести…

Повеќе...

Заврши гроздоберската сезона во Кавадарци

Заврши гроздоберската сезона во Кавадарци

– Поголемиот број домаќинства во Тиквешијата се занимаваат со лозарство како основна или дополнителна дејност, а еден дел и со производство на вино, ракија и други производи од грозје како што се маџунот, рчелите, слаткото, па и сувото грозје. Самите тие насочуваа дека има потреба завршниот чин во лозарството да се одбележи на одреден начин, со прикажување  и промовирање на нивните производи, рече Јован Еленов, претседател на “Винотек”.

Повеќе...
1 2 3 11