Дилеми околу законските измени за персонален данок во земјоделството

Дилеми околу законските измени за персонален данок во земјоделството

Дали измените на Законот за персонален данок на доход ќе овозможат манипулации со откупната цена на земјоделските производи, дали со нив еднакво се третираат сите категории земјоделци или можеби некои се ставени во нерамноправна положба и дали ќе значат дополнително оптоварување за откупувачите? Овие прашања се наметнаа уште минатиот месец, откако министерот за земјоделство Љупчо Николовски ги промовира законските измени, но и по нивното донесување дилемите останаа и продолжија да „висат“. Измените на Законот за …

Повеќе...

Средба на владини претставници со откупувачите на јагнешко месо

Средба на владини претставници со откупувачите на јагнешко месо

Денеска во Владата на Република Македонија се одржа неформална средба помеѓу посебната советничка за земјоделство, шумарство и водостопанство на Претседателот на Владата на Република, Ленче Николовска, директотот на Државниот земјоделски инспекторат, Јане Станкоски, заменик директорот на Агенцијата за храна и ветеринарство, Фирус Мемед со претставниците на кланиците-откупувачи на јагнешко месо на којашто се разговараше за состојбата со откупот и пласманот на јагнешко месо, условите за работа на кланиците, но и за начините за унапредување на…

Повеќе...

Нов циклус обуки за земјоделците од струмичкиот и радовишкиот регион – кандидати за грантови за воведување на агроеколошки мерки

Нов циклус обуки за земјоделците од струмичкиот и радовишкиот регион – кандидати за грантови за воведување на агроеколошки мерки

Програмата за развој на Обединетите нации (УНДП), во рамките на Проектот за управување со сливот на реката Струмица, финансиран од Швајцарската агенција за развој и соработка, почна со втор циклус на обуки за земјоделците – кандидати за грантови за воведување на современи агроеколошки мерки. Обуката содржи интензивен теоретски и практичен дел кој ќе трае до крајот на март 2018 година. Средствата ќе ги добијат најдобрите учесници кои успешно ќе ја завршат обуката и ќе го положат…

Повеќе...

Привршува откупот на тутунот, ќе се зголемува побарувачката

Привршува откупот на тутунот, ќе се зголемува побарувачката

Привршува откупот на туутнот во земјава. Откупени се преку 21 илјада тони со просечна цена од 214,5 денари. Тутунарите задоволни од процената и велат, сега е исплатливо производството. Државата ќе ги поттикнува побарувачката за оваа стратегиска култура и коккурентноста на пазарот… Прилепските тутунари Жарко Тодороски и Киро Карабелески завршуваат со ланската реколта и тутунот веќе го предадоа за процена на вагите. Родот е квалитетен, се постигнува добра цена. Велат, сега тутутунопроизводството е исплатливо. Окупот на…

Повеќе...

Откупени околу 90 отсто од произведениот тутун во земјава

Откупени околу 90 отсто од произведениот тутун во земјава

Откупени околу 90 отсто од произведениот тутун во земјава по просечна цена од 215 денари. Тутунските здруженија сметаат дека зголемената  откупна цена  нема да резултира со зголемување на површините под тутун во земјава бидејки нема кој да го работи. Производителите сметаат дека цените треба да бидат многу повисоки за да се зголеми  тутунопроизводството во државата.   24вести.мк

Повеќе...

Земјоделците не мора да ги подмират обврските кон УЈП за да добијат субвенции

Земјоделците не мора да ги подмират обврските кон УЈП за да добијат субвенции

Ова е предвидено со најновите измени на Законот за земјоделство и рурален развој. Земјоделците веќе нема да бидат обврзани прво да ги подмират обврските кон УЈП за да добијат субвенции. Ова е предвидено со најновите измени на Законот за земјоделство и рурален развој. „Се предлага за корисниците на средствата да престанат да важат условите за подмирени обврски по други основи кои не се во областа на земјоделството односно обврски за кои е надлежна Управата за…

Повеќе...

Откупот на тутун во завршна фаза, просечната цена достигна 214,8 денари за килограм

Откупот на тутун во завршна фаза, просечната цена достигна 214,8 денари за килограм

Досега, според податоците од Државниот инспекторат за земјоделство, биле откупени повеќе од 21,5 милиони килограми тутун во вредност од близу 60 милиони евра. Просечната откупна цена на тутунот од реколтата 2017-та достигна 214,8 денари за килограм. Откупот на тутун е во завршна фаза и се очекува да заврши до крајот на месецот, соопшти Министерството за земјоделство. Досега, според податоците од Државниот инспекторат за земјоделство, биле откупени повеќе од 21,5 милиони килограми тутун во вредност од…

Повеќе...

Се формира ново здружение на лозари бидејќи лидерот Аризанов го направи вмровско старото!

Се формира ново здружение на лозари бидејќи лидерот Аризанов го направи вмровско старото!

Лозарите од Тиквешијата ќе добијат ново здружение, бидејќи во изминатиов период веќе постоечкото, Агротиквешија, на чело со лидерот Љупчо Аризанов беше на мета на критики поради тоа што стана еден вид на политичка алатка на ВМРО ДПМНЕ. Имено, Аризанов, претседател на регионалниот Сојуз на лозари, Агротиквешија, често беше на мета на напади поради своите политички ставови и завземање на политичка страна, наместо да ги стави во прв план потребите на лозарите, кои се во незавидна…

Повеќе...

МЗШВ: Расте откупната цена на тутунот, се интензивираат инвестициите во тутунската индустрија

МЗШВ: Расте откупната цена на тутунот, се интензивираат инвестициите во тутунската индустрија

„Просечната откупна цена на тутунот од реколтата 2017-тадостигна 214,8 денари за килограм. Откупот на тутун е во завршна фаза и се очекува да заврши до крајот на месецот. Досега според податоците од Државниот инспекторат за земјоделство се откупени повеќе од 21,5 милиони килограми тутун во вредност од близу 60 милиони евра. Тутунот годинава е со добар квалитет, кај компаниите има интерес за откуп и засега нема пријавено проблеми во однос на проценката на класите. Производството…

Повеќе...

На пазарите во Македонија ќе нема фискализација се до влезот во ЕУ

На пазарите во Македонија ќе нема фискализација се до влезот во ЕУ

На пазарите во Македонија ќе нема фискализација се до влез на државата во ЕУ, а регистрацијата на фирма нема да биде преку Централен регистар туку со лиценци кои ќе ги издава Комората на трговци. Ова се предвидува со новиот Закон за трговија на зелените пазари, кој беше донесен на 11 овој месец во рамки на 13 седница на Собранието на Република Македонија. Изгласан е нов закон за пазарџии кој штом биде објавен во Службен весник…

Повеќе...

БИЗНИС КОЈ НОСИ ПО 12.000 ЕВРА ГОДИШНО: Можете да почнете и со мала површина

БИЗНИС КОЈ НОСИ ПО 12.000 ЕВРА ГОДИШНО: Можете да почнете и со мала површина

Со половина хектар земјиште, и 3000 евра инвестиција во органска храна, може да се заработат 10.000 до 12.000 евра годишно. Во соседна Србија купувачи за органска храна има во Белград и Нови Сад, а во побогатите земји не прашуваат за цена кога е во прашање органското произвоство. Оние производители кои почнале со пола хектар, денес имаат 15 хектари. Владимир Возар вели дека органските зеленчуци и овошја може да се продаваат и на мали пазари. Според…

Повеќе...

Без соодветно образование тешко до развој на земјоделството

Без соодветно образование тешко  до развој на земјоделството

Од осамостојувањето на Македонија до денес беа донесени голем број стратегии за развој на земјоделството, беа потрошени стотици милиони евра за субвенции и обезбедени повеќе извори за бескаматни кредити и неповратни средства за инвестиции, но, и покрај, тоа нашата земја сѐ уште увезува храна и земјоделството сѐ уште не го доживеа посакуваниот развој, иако со оваа дејност се занимаваат стотици илјади македонски граѓани. Меѓу главните причини за ваквата состојба веќе е препознаена расцепканоста на земјоделската…

Повеќе...

ЗЕМЈОДЕЛСТВО Субвенции и за должниците на УЈП

ЗЕМЈОДЕЛСТВО Субвенции и за должниците на УЈП

Министерството за земјоделство предлага да престане да важи условот за плаќање на заостанатите давачки за земјоделците. Целта е да не го изгубат правото за субвенции. За измените треба да се изјаснат Владата и Собранието. Ресорното министерство предлага за земјоделците да престане да важи условот за плаќање на сите заостанати давачки кои не се од областа на земјоделството, за да може да добиваат субвенции. Во измените, за двачките за кои е надлежна Управата за јавни приходи…

Повеќе...

Земјоделци и стопанственици на средба во МЗШВ за субвенциите

Земјоделци и стопанственици на средба во МЗШВ за субвенциите

Во Министерството за земјоделство, шумарство и водостопанство денеска се разгледува Националната програма за субвенционирање. На работниот состанок учествуваат петставници од земјоделските здруженија и од стопанските комори. Како што велат од МЗШВ за МИА, ќе стане збор за проекциите на државната поддршка во следните пет години. Од годинашниот буџет за земјоделството кој изнесува 10,1 милијарда денари, 8,4 милијарди се за директна поддршка во земјоделството и руралниот развој. Само за земјоделското производство се планирани 6,6 милијарди денари….

Повеќе...

Нов закон за зелените пазари: Пазарџиите ќе продаваат ако имаат лиценца

Нов закон за зелените пазари: Пазарџиите ќе продаваат ако имаат лиценца

Наместо регистрирање на фирма преку Централен регистар, Комората на трговци ќе издава лиценци. Нема да има фискализација на пазарите во земјава. Ова се дел од одредбите на новиот закон за трговија на зелените пазари кои минатата недела го поминаа собранискиот филтер. Претседателот на комората на трговци Екрем Долек рече дека ќе ги издаваат и ќе ги поделат лиценците по пазарите бидејќи од здружение на пазарџии се регистрирале во комора. За да добијат лиценци, пазарџиите треба…

Повеќе...

Неизвесна новата реколта на оризопроизводителите од Кочанско

Неизвесна новата реколта на оризопроизводителите од Кочанско

Оризопроизводителите од Кочанско реагираат на ниската откупна цена за минатогодишната реколта. Италијанските сорти, како „Андреа“ и „Глорија“кои со децении наназад се сеат на оризовите полиња, се откупуваат за 40 денари за килограм бел ориз, а турските сорти кои од пред неколку години се застапени во производството, се откупуваат за 35 до 38 денари. Таа цена не ги задоволува потребите на земјоделците. Ние имаме повеќе трошоци отколку што ќе земеме. Немаме никаков есап да го работиме…

Повеќе...

Пазарџиите ќе добиваат лиценци од Комората на трговци

Пазарџиите ќе добиваат лиценци од Комората на трговци

За пазарите во Македонија ќе нема фискализација се до влез на државата во ЕУ, а регистрацијата на фирма нема да биде преку Централен регистар туку со лиценци кои ќе ги издава Комората на трговци. Ова се предвидува со новиот Закон за трговија на зелените пазари, кој беше донесен на 11 овој месец во рамки на 13 седница на Собранието на Република Македонија. Претседателот на Комората на трговци на Република Македонија Екрем Долек на денешната прес-конференција…

Повеќе...

График на денот: Светскиот пазар за извоз на вино

График на денот: Светскиот пазар за извоз на вино

Уште на крајот од 2017-та година стана јасно дека винската индустрија доживува лоша година поради климата. Податоците за европското производство се значително пониски, што укажува на тоа дека глобалниот извозен пазар може да доживее турбуленции, коментира „HowMuch.net“, кој создава визуелизација на моменталната ситуација на пазарот. Податоците се засновани на информации за извозот на вино во 2016-та година од интернет страната „World’s Top Exports“, место кое ја надгледува вредноста на стоките разменети меѓу земјите. Визуелизацијата ја…

Повеќе...

УЈП: Организаторите на зелени пазари до 15-ти јануари да поднесат извештај за корисниците на тезги за 2018 година

УЈП: Организаторите на зелени пазари до 15-ти јануари да поднесат извештај за корисниците на тезги за 2018 година

Управата за јавни приходи  ги информира организаторите на зелени пазари дека имаат обврска да поднесат Извештај за корисниците на продажните места на зелените пазари, односно Извештај за тековна состојба образец  преку системот e-pdp.ujp.gov.mk  најдоцна до крајот на година којашто претходи на годината за која Управата за јавни приходи треба да изврши утврдување на данокот. По исклучок, Извештајот за корисниците на продажните места на зелените пазари врз основа на којшто треба да се изврши пресметување на данокот за 2018…

Повеќе...

Лозари протестираат поради неплатено грозје од неколку реколти

Лозари протестираат поради неплатено грозје од неколку реколти

Лозари протестираат денеска пред винаријата „Стефани“ во Кавадарци, барајќи си ги заостанатите пари за предаденото грозје од 2010 година наваму. Лозари протестираат денеска пред винаријата „Стефани“ во Кавадарци, барајќи си ги заостанатите пари за предаденото грозје од 2010 година наваму. Рекоа дека бараат да се сменат состојбите во лозаровинарскиот сектор и Законот за вино донесен од претходната власт. Револтирани се бидејќи досега имало смена на сопственичката структура во винаријата, па не знаеле како да си…

Повеќе...

Блокирани сметките на оризопроизводителите за ненаплатена камата за наводнувањето

Блокирани сметките на оризопроизводителите за ненаплатена камата за наводнувањето

Извршители им ги блокираа сметките на повеќемина земјоделци во кочанскиот регион, откако не им била наплатена каматата за наводнување на земјоделското земјиште. Еден од нив е и 57 годишниот оризопроизводител Милан Трендов од Кочанското село Оризари, кој вели дека долгот за наводнување од 2015 и 2016 година му е наплатен преку исплатата на субвенциите. Но, каматата за овие две години од 1.500 денари ја бара Јавното претпријатие Водостопанство, па на почетокот на годинава му пристигнал…

Повеќе...
1 2 3 122